Hajduk pisze:
Co do zdjęcia,mimo że jest dużych rozmiarów przy powiększeniu obraz okropnie zamazany,jedynie można rozróżnić dwa kominy.Budynki nie do identyfikacji.To musi być ta wieża triangulacyjna.
Na Hugonie starty i powroty musiały wyglądać tak samo jak na filmie,zgadzało by się z opowieściami jakie słyszałem.
Ciekawi mnie tylko, gdzie było zbocze, z którego startowały szybowce. Naprzewciw grupy stojącej w szeregu przed szybowcami, czy tam gdzie widać spad (przed horyzontem). Linka leżąca natrawie i kierunek, w jakim jest ustawiona grupa i szybowce skłania do przyjęcia, że zbocze jest właśnie przed nimi.
Zdjęcia wg NAC pochodzą z czasopisma "Tempo" z dn, 23.10.1933. Nie było wtedy jeszcze hangaru i innych budynków, które potem powstały.
Można by stworzyć kalendarium od powstania szybowiska aż do jego końca.
Znalazłem w ŚBC wspomnienia Zygmunta Grabińkiego z lata 1939 r. Przeczytać można o "lotnisku" na Hugobergu:
"Chętnie odwiedzanym miejscem była, wznosząca się nad miastem i okolicą, góra Hugona, z licznymi wyrobiskami po kamieniołomach lub kopalniach gliny.
W kilku z nich błyszczały czystą wodą male sadzawki. Tajemniczości temu miejscu dodawały głębokie doły, pozostałe po dawniejszych biedaszybach.
Nad całym wzgórzem królował, niedawno zbudowany, hangar dla szybowców.
Z zaciekawieniem obserwowałem, wraz z innymi chłopcami, jak niewiele starsi od nas adepci latania usiłowali wzbić się na małych szybowcach w powietrze. Siłą napędową było kilkunastu amatorów latania. Część z nich naciągała dwie gumowe liny przyczepione do dzioba szybowca, druga, mniej liczna grupa przytrzymywała przymocowany do ogona szybowca uchwyt. Na komendę instruktora: puścić!... szybowiec jak wystrzelony z procy unosił się w powietrze, by po kilkunastu zazwyczaj metrach wylądować na stokach wzgórza. Tak naprawdę to częściej nie unosił się, lecz sunął po wytartej trawie, niczymjakiś wielki niezdarny owad, przewracał się na skrzydło i nieruchomiał."Miesięcznik społeczno-kulturalny "Śląsk", 2002, R. 8, nr 8
https://www.sbc.org.pl/dlibra/publicati ... 56/content