Świętochłowice - Forum bez polityki https://forum.swietochlowice.biz/ |
|
Nalewki https://forum.swietochlowice.biz/viewtopic.php?f=15&t=142 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Hanek [ 19 sty 2014, 12:55 ] | ||
Tytuł: | Nalewki | ||
Znalazłem w galerii starego forum Jakby Was tak prawie wzięło
|
Autor: | łysy [ 19 sty 2014, 13:24 ] |
Tytuł: | Re: Nalewki |
Konkretny tymat |
Autor: | Amidala [ 20 sty 2014, 18:29 ] |
Tytuł: | Re: Nalewki |
Pigwówka((((według przepisu blueapple)))) Czas przygotowania: 24 tygodni Składniki 2 kg owoców pigwowca 1 kg cukru 1/2 l czystej wódki 3/4 l spirytusu (97 %) Najlepsza nalewka jaką znam Etapy przygotowania 1.Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą gorącą wodą. 2.Małe owoce kroimy na ćwiartki a duże na ósemki, (pestek nie wyrzucamy). 3.Do dużych słoików wsypujemy warstwami pokrojone owoce (wraz z pestkami) i przesypujemy cukrem. 4.Zamykamy słoje i stawiamy w ciepłym słonecznym miejscu na tydzień, aż puszczą piękny pachnący soczek. 5.Po tygodniu wygrzewania owoców na słoneczku (i wstrząsania rano i wieczorem) , owoce nieco się kurczą i zostają przykryte pachnącym soczkiem. 6.Mieszamy połowę spirytusu z wódką i wlewamy w równych częściach do soku wraz z owocami. 7.Odstawiamy na następny tydzień (nie zapominając o wstrząsaniu dwa razy dziennie). 8.Po tygodniu przecedzamy przez bardzo gęste sitko nalew. 9.Nalew uzupełniamy spirytusem do wymaganej zawartości alkoholu. Odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce do "zmacerowania" 10.Po "zmacerowaniu", filtrujemy przez gazę medyczną. Do wyparzonych butelek (raz jeszcze filtrując) wlewamy nalewkę 11.Zamykamy butelki i ze smutkiem odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa (oczywiście im starsza tym lepsza). |
Autor: | Babettka [ 22 sty 2014, 15:46 ] |
Tytuł: | Re: Nalewki |
Jak powstala nalewka ...przytaczam artykul.. Pierwsza nalewka była ponoć dziełem ojca medycyny, Hipokratesa, stąd napój z wina i miodu z dodatkiem przypraw nazywano "Hipokrasem". W VIII wieku n.e. arabscy alchemicy otrzymali pierwszy w historii bimber. Po doprawieniu produktu ziołami i miodem rozpowszechniali go jako aqua vitae. Mimo tego, iż sekret produkcji spirytusu był pilnie strzeżony, w XIII wieku receptura została opisana przez Arnauda de Villeneuve'a. Gdy okazało się, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie wielu ziół, zaczęto chorym zapisywać alkoholowe nalewki. W XVI wieku we Włoszech powstała pierwsza nalewka przeznaczona do zwykłej konsumpcji. Było to rosoglio, spirytus z olejkiem różanym (w Polsce znane pod nazwą rosolis – do lat 50. XX wieku podawano go dzieciom przy różnych schorzeniach – po łyżeczce). Kolejne znane likiery i nalewki to: Charteuse, wyprodukowane w opactwie La Grande Charteuse w 1605 roku oraz Benedyktynka, wyprodukowana przez benedyktynów z Normandii. W szybkim czasie nalewki i likiery zyskały wielką popularność w Europie, a każdy naród miał charakterystyczny dla siebie trunek. Do Polski moda na nalewki (lub kordiały, jak je niegdyś zwano) dotarła prawdopodobnie wraz z Henrykiem Walezym. Tutaj zaczęto też wyrabiać napój zwany krupnikiem. Wkrótce w apteczce każdego polskiego dworku stało kilka gatunków nalewek, a receptury przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, często dopiero w testamencie. MUsze poszukac w swoich archiwach przepisy na nalewki... |
Autor: | serena [ 28 sty 2014, 19:24 ] |
Tytuł: | Re: Nalewki |
Po wielu eksperymentach jestem monotematyczna: tylko wiśniówka |
Autor: | Amidala [ 30 sty 2014, 23:08 ] |
Tytuł: | Re: Nalewki |
Benedyktynka lub Benedyktyn jest to światowej sławy likier wytwarzany w Francuskim klasztorze benedyktynów w Fécamp. Receptura sporządzona została przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze benedyktynów w Normandii, w zamyśle twórcy likier ten miał być lekarstwem na malarię. W oryginalnym składzie zawiera wyciągi z ponad 40 ziół i rozmaitych korzeni, między innymi goździków, cynamonu, majeranku, kolendry dzięgielu, gałki muszkatołowej, szafranu, lawendy, mięty i melisy. Nalewkę o podobnych właściwościach smakowych i leczniczych, wzmacniających, uspokajających i wspomagających trawienie, możecie zrobić w domowych warunkach według poniższego przepisu. Składniki: Po płaskiej łyżeczce: Goździków Cynamonu Majeranku Mięty pieprzowej Tymianku Korzenia rabarbaru Piołunu Szafranu Kwiatu lawendy 250 g cukru 1 l wody 500 ml spirytusu Przygotowanie: Wszystkie zioła (oprócz lawendy i szafranu) wraz z cukrem wsypać do słoja i zalać wodą i spirytusem, wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać szafran i lawendę, odczekać piętnaście minut, a następnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące |
Autor: | Jacobi [ 01 sie 2018, 15:20 ] |
Tytuł: | Re: Nalewki |
Dzięki za fajne przepisy na nalewkę. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |