Świętochłowice - Forum bez polityki
https://forum.swietochlowice.biz/

Wypieki bezglutenowe
https://forum.swietochlowice.biz/viewtopic.php?f=15&t=624
Strona 1 z 2

Autor:  Basta [ 10 sty 2016, 10:09 ]
Tytuł:  Wypieki bezglutenowe

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Ciasto:
• 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
• 700 g mieszanki (400 g mąki jaglanej, 100 g mielonego kokosu, 200 g mielonych migdałów)
• 1 torebka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 3/5 szklanki cukru (150 g)
• 4 łyżki siemienia lnianego zalanego 2/5 szklanki gorącej wody wymieszać energicznie powstałą papkę, wystudzić)
• szczypta soli

Owoce i przyprawy:
• 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
• sok z 1 cytryny, skórka z cytryny
• 5 łyżek cukru trzcinowego
• Miód (około 3 łyżek stołowych)
• cynamon
• cukier puder do posypania

Jak przygotować?
1. Do miski wsyp mieszankę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, papkę z siemienia lnianego oraz pokrojoną w kosteczkę Kasię. Wyrób ciasto.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
3. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na plasterki i zostaw w ćwiartkach. Następnie posyp skórką z cytryny i skropl sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta i nakłuj widelcem. Na cieście połóż w rzędach obok siebie plasterki pokrojonego jabłka.
5. Jabłka posyp z wierzchu brązowym cukrem, cynamonem i polej cieniutką strużką miodu. Drugą porcję ciasta rozwałkuj również na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieś i przykryj ciastem jabłka.
6. Widelcem nakłuj ciasto z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 40 minut. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Autor:  serena [ 10 sty 2016, 11:56 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

A można zamienić tę "Kasię" na masło? Twarde margaryny nie są wskazane dla nikogo. Ja już od lat nie używam.

Autor:  Basta [ 10 sty 2016, 12:38 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

Jak najbardziej można. Przepis jest dla osoby nie tolerującej glutenu, drożdży i laktozy. Najbardziej wskazane byłoby masło lub margaryna bez laktozy. Niestety nie jest łatwą ją dostać. :(

Generalnie wszystko zależy od dolegliwości danej osoby. :roll:

Życzę smacznego. Ciasto jest również dobre dla osób tzw. "zdrowych". 8-)

Autor:  Amidala [ 31 sty 2016, 19:59 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

5 jajek
80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
300g gorzkiej czekolady
100g masła

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle

Autor:  serena [ 31 sty 2016, 22:09 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

Amidala pisze:
Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

5 jajek
80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
300g gorzkiej czekolady
100g masła

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle


Z bardzo podobnego przepisu piekę "Czekoladową ekstazę". Jajek też 5, ale czekolady 2 tabliczki, cała kostka masła i jednak łyżka mąki. Prostsze w wykonaniu, bo wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem, po wystygnięciu wmieszać jajka i mąkę. Myślę, że bez mąki też by wyszło :)

Autor:  kinia [ 20 wrz 2016, 8:24 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

Jeżeli lubicie czekoladę, to możecie zajrzeć na stronę sekrety czekolady. Moim zdaniem bardzo fajny blog dotyczący nowości i smaków z świata czekolady. Sprawdźcie sami, jeśli chcecie.

Autor:  jotek [ 19 gru 2016, 14:52 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

Basta pisze:
Jak najbardziej można. Przepis jest dla osoby nie tolerującej glutenu, drożdży i laktozy. Najbardziej wskazane byłoby masło lub margaryna bez laktozy. Niestety nie jest łatwą ją dostać. :(

Generalnie wszystko zależy od dolegliwości danej osoby. :roll:

Życzę smacznego. Ciasto jest również dobre dla osób tzw. "zdrowych". 8-)



Ja już masła nie używam... prawie wcale ;)

Autor:  serena [ 19 gru 2016, 17:50 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

jotek pisze:


Ja już masła nie używam... prawie wcale ;)


I to wcale nie jest dobrze. Masło jest także potrzebne w prawidłowej diecie.

Autor:  Kula [ 14 gru 2017, 23:45 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

wiele osób uważa, że jak nie je masła to nie będzie grube - a tłuszcz mamy głównie niestety od cukru - zdrowe tłuszcze jak masło naprawdę trzeba jeść!

Autor:  monia [ 16 lut 2018, 17:50 ]
Tytuł:  Re: Wypieki bezglutenowe

Super przepisy :)

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/