Idzie o to że jakżech się zaczął interesować dawnymi czasami Królewskiej Huty,Hajduk i różnymi takimi miejscami na Śląsku,i przeczytałem iż:
"W 1888 roku pan Ćmok założył W Hajdukach destylarnię smoły.Nieopodal przedsiębiorca berliński Rudolf Rutgers zbudował fabrykę przerobu smoły węglowej,minęły dwa lata i Rutgers odkupił destylarnię od Ćmoka,a powstała fabryka rozrosła się w zakłady koksochemiczne.Już w 1889 roku miał własną elektrownię.
Zakład od początku przerabiał smołę koksowniczą,skupując ją w koksowniach śląskich.Potem fabrykę nazywano "Teerfabrik." Na tyn "Teerfabrik" nie zwróciłem uwagi.
"1911-1912 utworzono Towarzystwo Akcyjne co spowodowało dalszy rozwój i modernizację Zakładów Koksochemicznych."
Wszystko było O.K. Dodać należy iż berlińczyk kupił grunt od pani Jadwigi Janasowej kero te piondze przekazała w formie pożyczki Urzędowi Parafialnemu w Hajdukach.To tyż zrozumiałe bo jak mogła pożyczyć innej parafii jak nie hajduckiej.
Na ostatniej industriadzie zawitałem do zabrzańskiego muzeum węgla i sie zaczło,zobaczyłem takie coś
Załącznik:
S7304591.JPG [ 97.28 KiB | Przeglądany 53328 razy ]
Może dlatego fotka kalnie wyszła bo mnie zamurowało.Zacząłem się "rozglądać" co jest grane z tymi Świonami i moimi Z.K. "Hajduki" w Hajdukach i wychodziły Chorzów Batory,Hajduki,Busmarckhutte.
Jakby tego było mało hanek mie powaloł "Może po kominach i kościele poznosz?
Jo tam niy miyszkoł w tych rejonach" i posłoł mi
Załącznik:
thumb.html.jpg [ 52.19 KiB | Przeglądany 53328 razy ]
Zaroski mi coś tam majaczyło bo oglądam sobie czasem stare ryciny,i wyciągłem ze szranku fotka z Hajduczanina nr.11 rocznik 2005 ze zbiorów Mariana Gałuszki i porównołech
czerwone dyrekcja
zielone stary budynek niewiadomego przeznaczenia
czarny wieża,co prowda niy kościelno ale wieża
żółty wieża wodna
Załącznik:
DSCN0038.JPG [ 140.51 KiB | Przeglądany 53328 razy ]