hej,
od początku czerwca tego roku zamierzam działać samodzielnie na swojej jednoosobowej działalności gospodarczej - udało mi się umówić z szefem, że dostanę podwyżkę, ale rezygnuję z umowy o pracę i dostanę wszystko to co on dotąd za mnie płacił (dla mnie to ogromna podwyżka). Wiadomo jednak, że jak wystawię fakturę, to ja dostaję brutto i muszę wszystko rozliczyć i oddać to tu to tam i zaksięgować. Faktury pewnie będę miał tylko od tego pracodawcy, więc w sumie jedna. A jak pytam księgowe to ceny zaczynają się od 100 złotych netto :/ Alternatywą jest posiadanie księgowości przy rachunku bankowym - nie jest to osobna księgowa, ale całość liczy system, więc zakładam że jest ok. No i jest sporo tańsze bo nawet jak się spojrzy w ich cenniki:
https://www.ingksiegowosc.pl/ksiegowosc-pelna/regulaminy-i-cenniki - to źle nie wygląda i będę oszczędzał połowę. Jakie macie swoje doświadczenia z pierwszymi miesiącami działalności gospodarczej - żywa księgowa była Wam potrzebna do tego, żeby określić co Wam wolno a co nie?