Brokuly mozna dodawac do praktycznie do wszystkiego ..do dan miesnych do makaronow mozna je jadac razem z kalafiorkiem itp itd...przepisow w necie jest pelno
Wszyscy wiemy jak wazne jest
SNIADANIE stare przyslowia.."Sniadanie jedz jak krol,obiad jak ksiaze a kolacje oddaj zebrakowi"..albo "Sniadanie jedz sam, obiad z przyjacielem a kolacje oddaj wrogowi"
powstaly nie bez powodu..
Dzisiaj o
OWSIANCE To ciepłe śniadanie bogów, poza smakiem i niekwestionowanym działaniem rozgrzewającym, ma jeszcze kilka ukrytych, a superważnych walorów. Owies ma działanie kojące, uspokaja nerwy, leczy układ rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę. Wspiera serce, poprawia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy oraz naczynia krwionośne z cholesterolu również dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecność krzemu wspomaga regenerację układu kostnego i tkanki łącznej.
Owsianka ma działanie bakteriobójcze – z powodzeniem możemy stosować owies profilaktycznie, przeciwdziałając infekcjom. Jest bogaty w białko, witaminy, np. B1 i B6, magnez, żelazo, rozpuszczalny błonnik sprzyjający utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej w jelicie grubym.
Zawiera gluten, jest jednak dobrze tolerowany przez alergików. Jest na rynku dostępna opcja bezglutenowa.
Z owsa można z niego wyczarować pudding, ciasteczka, kruche ciasto jabłkowe, placuszki czy pasztet. Możliwości jest wiele. Najmniej pracochłonna jest jednak poranna owsianka. Taka zdrowa, na wodzie, z dodatkiem suszonych owoców, pestek i na przykład szczypty cynamonu.
Mozliwosci i kombinacji jest wiele i z pewnoscia kazdy ma swoj ulubiony przepis sniadaniowo/owsiankowy
Pezpisy z owsianka mile widziane