Na pewno zbyt pochopnie nazwałem podziemny obiekt przy Licealnej/Szpitalnej LSR-em czyli Luftschutzraumem, który to był schronem przeciwlotniczym chroniącym przed skutkami bombardowań w miejscach gdzie funkcjonowały zabudowania mieszkalne (piwnice, sutereny). Tak też poprzez oznaczenie malowaną strzałką i napisem LSR informowano o możliwości schronienia lub też kierowano służby ratownicze do odgruzowania takich miejsc.
Poniżej obrazy przedstawiające modelowe LSR
i przykładowe Fenstersicherungi w LSRach
Wg mnie strzałka skierowana w lewo, która jest na budynku przy Szpitalnej prowadzić miała do Deckungsgraben czyli chyba tzw. szczeliny przeciwlotniczej, których przykładowe zdjecia widać powyżej w temacie. Z tego co się dowiedziałem, to wskutek coraz częstszych alianckich nalotów wprowadzowno w całej Rzeszy tzw. natychmiastowy program przeciwlotniczy, w ramach którego oprócz adoptowania piwnic na LSRy budowano szczeliny przeciwlotnicze (stalowe, betonowe, murowane), które były sytuowane w pobliżu zabudowań lecz w odległości nie zagrażajacej przysypaniem, zawaleniem.
W Hajduczaninie z lipca 2004 w ciekawych wspomnieniach z okresu wojny (Wielkie Hajduki) mozna było przeczytać :
Wzmagające się naloty zmusiły Niemców do podjęcia akcji budowania schronów przeciwlotniczych, basenów przeciwpożarowych i temu podobnych urządzeń. Poza opisanymi już domowymi schronami piwnicznymi zbudowano na placu targowym vis-à-vis szkół betonowy podziemny schron, a na terenie ogrodu kościelnego, u zbiegu ulic Włodarskiego i Kościelnej, głęboki basen przeciwpożarowy, z którego mieliśmy tylko jeden pożytek: zimą była to wspaniała ślizgawka.
Zivile DG, czyli schrony przeciwlotnicze (Lustschutzbauten) wystające ponad powierchnie przykryte grubościa ok. 1m ziemi.
W linku wytyczne Ministerstwa Rzeszy (PDF)
http://sendfile.pl/pokaz/503445---aPgX.htmli plakat propagandowy
I wracając do strzałek to oczywiście "Ordnung muss sein" i wszystko wg normy DIN.