Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 03 gru 2024, 18:52

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 14 sty 2014, 22:04 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Chciałabym rozwinąć kącik kulinarny o konkretne, sprawdzone, szybkie w wykonaniu przepisy......skoro są maszkiety czas na konkrety...tylko ludzie zaglądajcie, gotujcie i chwalcie.... :D :D :D no i dzielcie się swoją maestria w kuchni ;) ;) ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2014, 8:40 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2213
Lokalizacja: Zgoda
Bardzo chętnie :)

To ja na początek dam (a może już jest znany?) pomysł na duszony karczek, który mam od mojej Przyjaciółki z dalekiego Podlasia :)

Karczek z zupkami Knorra
Karczek pokroić w grubsze plastry. W żaroodpornym naczyniu wymieszać kubek śmietany (ja dałam 18%, ale i 12% będzie dobra) z dwoma rodzajami zupek Knorra:
francuska cebulowa
krem z borowików
Jeżeli karczku jest mniej, to wystarczy zupek po połowie.
Zanurzyć plastry karczku w śmietanie i zapiekać w piekarniku tak do godziny.
Danie jest bardzo smaczne, ja podałam z kluskami, ale nawet z pieczywem będzie dobre. Smacznego :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2014, 16:00 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Bardzo proste , a atrakcyjne danie na niedzielny i nie tylko obiad

Schab ze śliwką - składniki:

1 kg schabu karkowego bez kości
20 dag suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki oleju
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1-2 goździki
sól
pieprz
kawałek (1 cm) korzenia imbiru

Schab ze śliwką - sposób przygotowania: Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina. Powidła połącz ze startym imbirem. Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, posmaruj powidłami. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie. Schab zroluj i obwiąż ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je razem z tłuszczem do brytfanny, dodaj goździki, wlej wino, w którym moczyły się śliwki oraz 2-4 łyżki wody. Oprósz pieprzem. Piecz ok. godziny w temp. 180 st. polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2014, 16:07 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
no to teraz przepis na deser :

ciasto cynamonowe z jablkami ( podawalam na starym forum)

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru(albo niecala szklanka brazowego)
4 jajka
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 kwaśne jabłka (renety)
15 dag orzechów (mozna nie trzeba)
3/4 szklanki oleju ( oliwa tez moze byc)

Wykonanie:
Mąkę przesiac,proszek, sodę i cynamon polaczyc. Jabłka pokroić w grubą kostkę. Bialka ubić, dodać partiami cukier. Całość ubić na lśniącą i gładką masę. Dodawać, cały czas miksując, po jednym żółtku, następnie powoli mieszankę mączną, dalej olej. Wymieszać, dodać orzechy i jabłka. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica 24 cm) i piec w 180 °C ok. 45 - 55 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i oprószyc cukrem pudrem. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2014, 17:11 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2213
Lokalizacja: Zgoda
A ten schab to jak przygotować? Rozciąć go np. wzdłuż i rozbić? czy jakoś spiralnie nacinać, aż plaster wyjdzie? Jakoś ciągle mam z tym problem. Bywało, że śliwki po prostu wciskam przez środek, ale wcześniej schab jest na co najmniej 2 dni zamarynowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2014, 17:02 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
serena pisze:
A ten schab to jak przygotować? Rozciąć go np. wzdłuż i rozbić? czy jakoś spiralnie nacinać, aż plaster wyjdzie? Jakoś ciągle mam z tym problem. Bywało, że śliwki po prostu wciskam przez środek, ale wcześniej schab jest na co najmniej 2 dni zamarynowany.


Serena tam chyba jest wszystko wypisane ;) ..mi sie wydaje.. :roll:

Losos z peczakiem/kasza jeczmienna
filetu z lososia ( ile? ile kto chce i lubi) ;)
1 szklanka kaszy

lososia oplukac ,wysuszyc papierem ..posypac ulubionymi ziolami (pieprze .czosnek itp. itd) owinac folia metalowa wrzucic do pieca (temp. 180C) na 10-15 minut ( w zaleznosci jak to lubi go wypieczonego).
kasze wyplukac kilka razy ..potem ugotowac do miekkosci ....

podawac z ulubionymi warzywami.. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2014, 17:11 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2213
Lokalizacja: Zgoda
Babettka pisze:
serena pisze:
A ten schab to jak przygotować? Rozciąć go np. wzdłuż i rozbić? czy jakoś spiralnie nacinać, aż plaster wyjdzie? Jakoś ciągle mam z tym problem. Bywało, że śliwki po prostu wciskam przez środek, ale wcześniej schab jest na co najmniej 2 dni zamarynowany.


Serena tam chyba jest wszystko wypisane ;) ..mi sie wydaje.. :roll:



No nie całkiem :oops: Właśnie mnie interesuje jak rozbijasz ten schab. Normalnie kładziesz i tłuczesz na płask taki cały? I to wcale nie są głupie pytania. Kiedyś w jednym programie kulinarnym prowadząca doradziła aby w rozbitych kotletach poprzecinać te małe białe żyłki. W przeciwnym razie kotlet przy smażeniu szybko się kurczy i może być łykowaty. Sprawdziłam, zgadza się. Dlatego pytam o rozbijanie całego schabu :)

Tak już jest, że gotuje się całe życie, a nagle odkrywa się Amerykę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2014, 17:15 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Amidala wpisala ze rozbija sie tluczkiem...ale masz racje... moze poczekajmy na nia niech poda dokladnie z detalami ;) :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 sty 2014, 16:05 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Schab naciąć tak żeby po rozbiciu tłuczkiem uzyskac jak największy płat.....nigdy nie rozbijam tłuczkiem bezpośrednio po mięsie..tylko przez grubsza folię...

Zupa porowa - składniki:

4 pory - im więcej; tym bardziej porowo
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
bulion - z kostki być może
sól i pieprz i inne przyprawy
odrobina masła
"posypka": grzanki
groszek ptysiowy
szczypiorek
natka pietruszki
ziarna słonecznika i dyni

Zupa porowa - sposób przygotowania: Chwytamy najpierw za cebule - obieramy i drobno kroimy; roztapiamy w garnku (sporawym, by pomieścił cały gar zupy) 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę - lekko podsmażamy, raczej szklimy niż przypalamy; pora na pory - myjemy i pozbywamy się wierzchniej brzydkiej warstwy, kroimy pory w krążki - od zielonej po białą część, dorzucamy do podsmażającej się cebuli i podlewamy wodą - przykrywamy, by się dusiło; włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi okami, ziemniaki kroimy w drobną kostkę; przygotowujemy litr bulionu - naturalnie bądź z kostki, wlewamy go do duszących się z cebulą porów i dorzucamy pokrojone ziemniaki, a po chwili w ślad za nimi - starte warzywa; szczyptujemy pieprzem i solą - dla smaku wedle kubków smakowych; gotujemy na niedużym ogniu aż warzywa będą się rozpadać - wówczas sciągamy gar z ognia i miksujemy zawartość na gładki krem - a gdy już trafi do talerzy posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki, przyrumienionymi ziarnami słonecznika, dyni lub czym gust zapragnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 sty 2014, 23:13 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
zjadlabych koloczkow :P
Amidalko masz przepis sprawdzony :?: ;)
wiem ze sa w piekarniach/ciastkarniach ale co swoje to swoje... ;) :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group