Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 03 gru 2024, 18:52

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 10 sty 2016, 10:09 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 gru 2013, 20:02
Posty: 285
Lokalizacja: Świętochłowice
SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Ciasto:
• 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
• 700 g mieszanki (400 g mąki jaglanej, 100 g mielonego kokosu, 200 g mielonych migdałów)
• 1 torebka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 3/5 szklanki cukru (150 g)
• 4 łyżki siemienia lnianego zalanego 2/5 szklanki gorącej wody wymieszać energicznie powstałą papkę, wystudzić)
• szczypta soli

Owoce i przyprawy:
• 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
• sok z 1 cytryny, skórka z cytryny
• 5 łyżek cukru trzcinowego
• Miód (około 3 łyżek stołowych)
• cynamon
• cukier puder do posypania

Jak przygotować?
1. Do miski wsyp mieszankę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, papkę z siemienia lnianego oraz pokrojoną w kosteczkę Kasię. Wyrób ciasto.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
3. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na plasterki i zostaw w ćwiartkach. Następnie posyp skórką z cytryny i skropl sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta i nakłuj widelcem. Na cieście połóż w rzędach obok siebie plasterki pokrojonego jabłka.
5. Jabłka posyp z wierzchu brązowym cukrem, cynamonem i polej cieniutką strużką miodu. Drugą porcję ciasta rozwałkuj również na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieś i przykryj ciastem jabłka.
6. Widelcem nakłuj ciasto z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 40 minut. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

_________________
Ile razy poszedłem między ludzi, mniejszym wróciłem człowiekiem.
Seneka Starszy (Retor, Lucius Annaeus Seneca 55 r. p.n.e. - 40 r. n.e.)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sty 2016, 11:56 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2213
Lokalizacja: Zgoda
A można zamienić tę "Kasię" na masło? Twarde margaryny nie są wskazane dla nikogo. Ja już od lat nie używam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sty 2016, 12:38 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 gru 2013, 20:02
Posty: 285
Lokalizacja: Świętochłowice
Jak najbardziej można. Przepis jest dla osoby nie tolerującej glutenu, drożdży i laktozy. Najbardziej wskazane byłoby masło lub margaryna bez laktozy. Niestety nie jest łatwą ją dostać. :(

Generalnie wszystko zależy od dolegliwości danej osoby. :roll:

Życzę smacznego. Ciasto jest również dobre dla osób tzw. "zdrowych". 8-)

_________________
Ile razy poszedłem między ludzi, mniejszym wróciłem człowiekiem.
Seneka Starszy (Retor, Lucius Annaeus Seneca 55 r. p.n.e. - 40 r. n.e.)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2016, 19:59 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

5 jajek
80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
300g gorzkiej czekolady
100g masła

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2016, 22:09 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2213
Lokalizacja: Zgoda
Amidala pisze:
Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

5 jajek
80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
300g gorzkiej czekolady
100g masła

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle


Z bardzo podobnego przepisu piekę "Czekoladową ekstazę". Jajek też 5, ale czekolady 2 tabliczki, cała kostka masła i jednak łyżka mąki. Prostsze w wykonaniu, bo wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem, po wystygnięciu wmieszać jajka i mąkę. Myślę, że bez mąki też by wyszło :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 wrz 2016, 8:24 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 30 cze 2016, 8:43
Posty: 51
Jeżeli lubicie czekoladę, to możecie zajrzeć na stronę sekrety czekolady. Moim zdaniem bardzo fajny blog dotyczący nowości i smaków z świata czekolady. Sprawdźcie sami, jeśli chcecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2016, 14:52 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 05 cze 2014, 8:10
Posty: 7
Basta pisze:
Jak najbardziej można. Przepis jest dla osoby nie tolerującej glutenu, drożdży i laktozy. Najbardziej wskazane byłoby masło lub margaryna bez laktozy. Niestety nie jest łatwą ją dostać. :(

Generalnie wszystko zależy od dolegliwości danej osoby. :roll:

Życzę smacznego. Ciasto jest również dobre dla osób tzw. "zdrowych". 8-)



Ja już masła nie używam... prawie wcale ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2016, 17:50 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2213
Lokalizacja: Zgoda
jotek pisze:


Ja już masła nie używam... prawie wcale ;)


I to wcale nie jest dobrze. Masło jest także potrzebne w prawidłowej diecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 gru 2017, 23:45 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 14 gru 2017, 23:39
Posty: 5
wiele osób uważa, że jak nie je masła to nie będzie grube - a tłuszcz mamy głównie niestety od cukru - zdrowe tłuszcze jak masło naprawdę trzeba jeść!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2018, 17:50 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 16 lut 2018, 17:09
Posty: 9
Super przepisy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group