Gańba jak nic...........niy boło mie w Świonach na świynta i tak jakoś wyszło.....
Składniki:
1-2 korzenie chrzanu
świeżo wyciśnięty sok cytrynowy
sól, cukier
Wykonanie:
Korzenie chrzanu obieramy cienko, myjemy i wrzucamy do zimnej wody – zostawiamy na ok godzinę – sprawi to, że staną się bardziej jędrne i będzie je łatwiej zetrzeć.
W międzyczasie przygotowujemy sobie słoik z kilkoma łyżkami przegotowanej wody wymieszanej z 2-3 łyżkami soku z cytryny, doprawionej szczypta cukru i soli.
Chrzan ścieramy na bardzo drobnych oczkach – w miarę tarcia – przekładamy go do słoika z woda i sokiem cytrynowym ( by uniknąć utraty koloru).
Starty chrzan mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem, cytrynowym sokiem i przegotowaną wodą jeśli będzie zbyt suchy.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku.
Przed podaniem możemy wymieszać go z niewielka ilością śmietanki albo mieszanką jogurtu i majonezu.
Haneczku wybocz..utrrij teroz.....